Hvem kan finde på at sige nej, når Google kommer og godt vil købe et lille firma og byder 1. 8 mia kr? Det kunne det lille iværksætterfirma Impossible Foods, der ligger i Redwood city i Californien. De sagde pænt nej tak til tilbuddet fra Google. De mente sig meget mere værd. De er i gang med noget der for alvor kan revolutionere hele fødevareindustrien. De er i gang med at sammensætte et velsmagende kødprodukt uden at der skal slagtes så meget som et eneste dyr.
Udgangspunktet er at det skal være mindst så velsmagende som de bedste kødprodukter og med mindst sammen næringsindhold – herunder de meget vitale proteiner.
Det første produkt, der vil være en burger ventes på markedet i slutningen af 2016 i USA. Der er store planer for andre ”animalske” produkter herunder også oste – ligesom de også har planer om at udbrede deres produkt til resten af verden.
De har været undervejs i 3 ½ år De har været igennem en lang række laboratorie-undersøgelser hvor det er blevet afdækket hvad det er i almindeligt oksekød, der gør det velsmagende.
I den forbindelse har de så søgt i naturen for at finde og kombinere de planter, der tilsammen vil kunne frembringe den smag og det næringsindhold, der er i almindeligt kød. Aminosyrer, vitaminer, fedtstoffer m.v. I den proces opdagede de det proteinholdige molekyle hæm, ”den magiske ingrediens” der giver kødet dets særlige smag. Hæm findes naturligt i en lang række planter.
Der er utroligt spændende perspektiver i det, der er på vej fra producenterne af den ”umulige føde”:
Når man går direkte til den føde som koen spiser, og således springer mellemledet over, sparer man masser af penge, transport, energi. Man vil på sigt kunne udkonkurrere kød som ingen – nok så EU-støttet landmand – vil kunne konkurrere med.
Der spares store mængder af CO2. Den meget areal- og energikrævende kødproduktion udgør en meget stærk klimabelastning. Ifølge FNs fødevareorganisation FAO udleder alene kødproduktion 15% af klodens drivhusgasser, og det bliver ikke mindre i takt med at der fældes regnskov for at få græsningsarealer og for at dyrke soja og majs til dyrefoder. Omkring 80% af verdens landbrugsjord bruges til at sikre dyrefoder.
Køer og andre slagtedyr vil på sigt ikke blive avlet og vil således heller ikke skulle igennem den lidelse som opvæksten og slagtningen udgør.
Også i Danmark er der et stadig stigende fokus på den føde vi indtager. Stadig flere er bekymrede over at en stor del af de konventionelle svineprodukter har MRSA-bakterier og således potentielt mulighed for anti-resistens i forhold til antibiotika. Også køer, der står på stald hele deres liv påkalder sig bekymring fra dyrevenner.
Det betyder en voldsom vækst i efterspørgslen på økologiske produkter og en stor stigning i interessen for vegetarmad. F.eks. har Dansk Vegetarforening gennem de sidste 5 år oplevet en medlemstilgang på 65%.
Hovedparten af vi danskere vil dog ikke undvære smagen af godt kød, men vi har næppe noget krav om at dyr skal lide og slagtes for at vi kan få den gode smag.
Kilde: www.impossiblefoods.com

